Τόσον η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών όσον και η οδήγηση αποτελούν εκφράσεις της κοινωνικής πραγματικότητας. Το οινόπνευμα είναι παρόν σε αρκετές εκδηλώσεις κοινωνικής συναναστροφής και η οδηγηση αποτελεί μία ευρύτατα διαθέσιμη επιλογή μετακίνησης και κινητικότητας. Όταν όμως μιλάμε για συνδυασμό επιλογών, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι επιλογές δεν οδηγούν σε μη αποδεκτό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο εγκέφαλος ενός οδηγού που κινείται σε μέτρια κυκλοφορία επεξεργάζεται περίπου 300 πληροφορίες το λεπτό. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του στο δρόμο, την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου του, τον υπολογισμό της πορείας του αυτοκινήτου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τις κινήσεις των άλλων αυτοκινήτων κλπ. Συνεπώς, ακόμα και στις πιο ομαλές συνθήκες, η οδηγηση είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.
Είναι βέβαιο πως η οδηγηση και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν συνδυάζονται. Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη υπάρχουν αυστηρά όρια ασφαλείας για την επιτρεπόμενη στάθμη του αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το όριο είναι μηδέν αλκοόλ στο αίμα όσων οδηγούν. Αλλά γιατί το οινόπνευμα και η οδήγηση δεν συνδυάζονται;
Η επίδραση του αλκοόλ
Πολύ πριν φτάσουμε στην εικόνα του ανεξέλεγκτου μεθυσμένου, το οινόπνευμα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την ικανότητά μας για ασφαλές οδήγηση.
Ο καφές, τα αναψυκτικά, τα παυσίπονα, τα βρασμένα κρεμμύδια και άλλα γιατροσόφια δεν βοηθούν στην γρηγορότερη αποβολή του οινοπνεύματος από το αίμα. Το οινόπνευμα δεν διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε το κρύο καθώς διευρύνει τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και αυτό σημαίνει ευκολότερη απώλεια θερμότητας.
Κατά μέσον όρο, ένας άνδρας που ήπιε δυο ποτήρια μπύρα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με μία γυναίκα που έχει καταναλώσει ενάμισι ποτήρι μπύρα. Οι λόγοι βρίσκονται τόσο στο ότι μια γυναίκα είναι πιο μικρόσωμη από ένα άνδρα, όσο και στη συμμετοχή των ορμονών στη διαδικασία του μεταβολισμού.
Όλα τα (νόμιμα) ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα είδη αλκοόλης, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται μόνον σε βιομηχανικές εφαρμογές. Η χρήση τέτοιων αλκοολών σε ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή θάνατο.
Η παρουσία φαγητού στο στομάχι – και ιδίως λιπαρών ουσιών – επιβραδύνει την απορρόφηση της αλκοόλης και οδηγεί σε ελαφρώς χαμηλότερα BAC (επίπεδα αλκοόλ στο αίμα). Είναι προφανές ότι αυτό έχει πρακτικό ενδιαφέρον μόνον για χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ:
μειώνει την στάθμη εγρήγορσης, μειώνει την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, μειώνει την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών, και μειώνει την ικανότητα συνδυασμού πληροφοριών, που απαιτεί η ασφαλής οδήγηση.