Ελαστικά Αυτοκινήτου

March 21, 2017

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του οχήματος με το οδόστρωμα. Η σωστή συμπεριφορά τους τόσο κατά την κίνηση και την επιτάχυνση, όσο και κατά την επιβράδυνση και την ακινητοποίηση του οχήματος είναι άκρως σημαντική για την άνετη οδηγική μας εμπειρία, αλλά πάνω απ’ όλα για την οδική μας ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Και επειδή η ασφάλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη να κάποια πράγματα για τα ελαστικά αυτοκινήτου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε. Τα ελαστικά που κυκλοφορούν ευρέως διακρίνονται, ως προς τον τρόπο κατασκευής τους σε ελαστικά με αεροθάλαμο και ελαστικό χωρία αεροθάλαμο. Στην πλειοψηφία τους τα οχήματα νέας τεχνολογίας φέρουν ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο ή “tubeless”, όπως είναι γνωστά. Υπάρει όμως και η κατηγορία των ελαστικών με αεροθάλαμο ή σαμπρέλα. Σε περίπτωση που ένα ελαστικό “χάνει” αέρα, λόγω κάποιας τρύπας θα πρέπει άμεσα αυτό να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί. Σε περίπτωση επισκευής του δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετήσουμε αεροθάλαμο σε tubeless ελαστικό, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές. Άλλη διάκριση στα ελαστικά είναι τα ελαστικά με ακτινωτά λινά ή radial, όπως αποκαλούνται, και τα ελαστικά με σταυρωτά λινά ή bias belted. Στην Ευρώπη συνήθως χρησιμοποιούνται τα ελαστικά της πρώτης κατηγορίας, σε αντίθεση με την Αμερική, όπου συναντώνται περισσότερο τα ελαστικά της δεύτερης κατηγορίας. Ενδείκνυται όταν τοποθετείτε νέα ελαστικά στο όχημά σας, να επιλέγετε όμοια ελαστικά για κάθε τροχό. Αν παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό θα πρέπει τα ελαστικά με ακτινωτά λινά να τοποθετούνται πίσω. Επίσης θα πρέπει πάντα ο ίδιος άξονας να φέρει τον ίδιο τύπο ελαστικών. Είναι σημαντικό όταν αγοράζουμε καινούργια ελαστικά για το αυτοκίνητό μας να είμαστε σε θέση να διαβάσουμε τις πληροφορίες που μας παρέχει το ελαστικό σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του, οι οποίες αναγράφονται στην πλευρική του επιφάνεια.

Παραδείγματος χάριν ένα ελαστικό αναγράφει στην πλευρική του επιφάνεια την εξής ένδειξη: 185/ 70 R 13 86 T TUBELESS M +S. Η πρώτη τιμή αναφέρεται στο ονομαστικό πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά. Το 70 αφορά την ονομαστική σχέση ύψους προς πλάτος. Το R μεταφράζεται ως ελαστικό με ακτινωτά λινά και η τιμή 13 αναφέρεται στη διάμετρο της ζάντας, που εκφράζεται σε ίντσες. Η τιμή 86 του παραδείγματός μας εκφράζει τη μέγιστη ικανότητα φορτίου και ο δείκτης Τ εκφράζει μέγιστη ταχύτητα. Η ένδειξη TUBELESS τίθεται στα ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο. Tέλος το Μ+S (από τα αγγλικά Mud = λάσπη + Snow = χιόνι) σημαίνει ότι το ελαστικό είναι κατάλληλο και για χιόνι. Ιδιαίτερα σημαντική ένδειξη που φέρει το λάστιχο και που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι η ημερομηνία παραγωγής του, η οποία εκφράζεται με ένα τετραψήφιο αριθμό δίπλα στη λέξη DOT. Για παράδειγμα η ένδειξη 3204 σημαίνει ότι ο ελαστικό κατασκευάστηκε την 32η εβδομάδα του 2004. Πριν το 2000 ο αριθμός ήταν τριψήφιος, τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονταν στην εβδομάδα και το τρίτο στο έτος π.χ 319, ήτοι 31η εβδομάδα του 1999. Άλλη μια σημαντική παράμετρος που οφείλουμε να μπορούμε να “αναγνώσουμε” από τα ελαστικά μας είναι ο δείκτης φθοράς (Tyre Wear Indicator – TWI), o οποίος επισημαίνει αν βάθος του πέλματος έχει υποστεί φθορά που καθιστά αναγκαία την αντικατάστασή του. Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν όλα αυτά μας ακούγονται “κινέζικα” μπορούμε και θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επισκεπτόμαστε ένα εξειδικευμένο κέντρο ελαστικών, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά μας.