Παιδί και Οδήγηση

November 2, 2017

Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο

Σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνα τους παιδιά μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο!
Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά.
Να θυμάστε ότι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά κατά 5 εκατοστά σε μια θερμή μέρα του καλοκαιριού, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα.
Για την πρόληψη της υπερθερμίας και της θερμοπληξίας να θυμάστε πάντοτε τα ακόλουθα:
1. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα
2. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν χωρίς επιτήρηση υπεύθυνου ενήλικα σε αυτοκίνητο. Διδάξετε τα από νωρίς ότι ένα αυτοκίνητο ή άλλο όχημα δεν είναι χώρος για παιχνίδια
3. Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο ακόμη και εάν τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά ή με τη μηχανή να δουλεύει και το σύστημα κλιματισμού να λειτουργεί
4. Αποκτήστε τη συνήθεια να κοιτάζετε στο αυτοκίνητο σας, μπροστά και πίσω προτού να κλείνετε την πόρτα και να απομακρύνεστε
5. Παίρνετε μέτρα για μην ξεχάσετε ποτέ ότι έχετε ένα παιδί μαζί σας στο αυτοκίνητο.
6. Πάντοτε κλείνετε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων σας και βάζετε τα κλειδιά σε χώρο που δεν μπορούν να τα παίρνουν τα παιδιά. Εάν ένα παιδί λείπει, δεν ξέρετε που είναι και το ψάχνετε, κοιτάξετε πρώτα στα αυτοκίνητα σας ακόμη και στο χώρο των αποσκευών (πορτμπαγκάζ)
7. Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο που είναι ζεστό, χρειάζεται να δράσετε. Κοιτάξτε εάν οι γονείς του ή αυτοί που το φροντίζουν είναι εκεί κοντά και ειδοποιήστε τους ή εάν όχι καλέστε την αστυνομία διότι η ζωή του παιδιού κινδυνεύει λόγω αύξησης της θερμότητας. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί βρίσκεται σε υπερθερμία και κίνδυνο θερμοπληξίας, βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως.

Τα σημεία που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι η έντονη ερυθρότητα, η αύξηση θερμότητας του, το υγρό ή ξηρό δέρμα, η απουσία εφίδρωσης, ο έντονος και γρήγορος σφυγμός, ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός, οι αναγούλες και η περίεργη ή συγχυσμένη συμπεριφορά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσπαθήστε να δροσίσετε το παιδί και καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής περίθαλψης της περιοχής σας.