Τα Πρωτοβρόχια!

September 8, 2016

Η οδήγηση μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, προς την περίοδο του φθινοπώρου επιβάλλει ακόμη περισσότερο την προσοχή των οδηγών, αφού οι πρώτες σταγόνες βροχής μετατρέπουν τους δρόμους σε πίστες καλλιτεχνικού πατινάζ!

Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αν έχουν πέσει στο βρεγμένο οδόστρωμα φύλλα δέντρων, ενώ σε συνδυασμό με τα φθαρμένα ελαστικά ο δείκτης ολισθηρότητας εκτοξεύεται ταχύτατα.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι; Θυμηθείτε τα μαθήματα οδήγησης και τις πρώτες θεωρητικές σας γνώσεις, που μάθατε στη σχολή οδηγών.
Μία από τις πιο συνήθεις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Τι είναι η υδρολίσθηση; Οταν ανάμεσα στα ελαστικά και το οδόστρωμα παρεμβάλλεται ένα λεπτό στρώμα νερού, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χάνει την πρόσφυσή του. Η πρόσφυση ανακτάται με τη μείωση της ταχύτητας, αλλά αποφύγετε το φρενάρισμα πανικού. Στο πλαίσιο μαθημάτων οδήγησης, σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει στιγμές όπου ο έλεγχος του οχήματος, είναι πιο δύσκολος.
Καλό είναι να σεβόμαστε τη βροχή και να οδηγούμε πιο αμυντικά.
Στο πλαίσιο του φθινοπωρινού τσεκάπ μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα φθαρμένα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων, να τσεκάρετε την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών (βάθος πέλματος, πιθανές φθορές κ.ά.) και να ελέγξετε το νερό στο ψυγείο, τα υγρά φρένων όπως και την κατάσταση της μπαταρίας σε έναν ηλεκτρολόγο. Είναι βασικό να γνωρίζεται την κατάσταση του οχήματός σας.
Την εποχή αυτή εμφανίζεται πολύ συχνά και το φαινόμενο της ομίχλης (κυρίως σε ορεινές περιοχές), οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ανάψετε τα φώτα μαζί με τους προβολείς ομίχλης (εμπρός και πίσω).  Με βάση τη θεωρία μαθημάτων οδήγησης, θα πρέπει να κρατάτε διπλάσιες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.
Ανάψτε τα φώτα με τη δυνατή βροχή, ώστε να γίνεται το αυτοκίνητό σας πιο ευδιάκριτο. Το φθινόπωρο αρχίζει να σουρουπώνει νωρίς. Οπότε πρέπει να ανάβουμε τα φώτα πορείας νωρίτερα και να μην περιμένουμε να σκοτεινιάσει.

 

 

 

 

 

Πηγή: www.tanea.gr