Συμβουλές για ασφαλέστερη οδήγηση όλο το χρόνο

July 22, 2015

Προετοιμασία για όλες τις καιρικές συνθήκες

Προτού αναχωρήσετε για κάποιο μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει να ελέγξτε την πίεση στα ελαστικά σας (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας) καθώς και την κατάσταση των πελμάτων των ελαστικών σας. Το νόμιμο ελάχιστο βάθος πέλματος στην Ε.Ε. είναι 1,6 χιλ.

Σε ορισμένες χώρες, υποχρεούστε από το νόμο να έχετε στο όχημά σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης όπως κιτ πρώτων βοηθειών, προειδοποιητικό τρίγωνο, κίτρινο γιλέκο ασφαλείας και αλκοολόμετρο (συσκευή ανίχνευσης ποσοστού αλκοόλ στην αναπνοή). Η τοπική αυτοκινητιστική οργάνωση θα μπορεί να σας ενημερώσει για την ισχύουσα νομοθεσία στην περιοχή σας.

Ακόμα και αν δεν το επιβάλλει η νομοθεσία, συνιστούμε να είστε προετοιμασμένοι με εφόδια έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των όσων προαναφέρθηκαν, αλλά και των εξής:

  • Καλώδια μπαταρίας
  • Φακός
  • Γιλέκο υψηλής ορατότητας
  • Φωτοβολίδες
  • Νερό
  • Χαρτοπετσέτες
  • Υγρό συστήματος πλύσης παρμπρίζ
  • Κουβέρτα
  • Φορτιστής αυτοκινήτου για κινητά τηλέφωνα

Σε περιοχές όπου επικρατεί βαρύς χειμώνας, συνιστούμε επίσης επιπλέον εφόδια, όπως ζεστό ρουχισμό και κουβέρτες.

Αλλαγή σε ελαστικά το καλοκαίρι

Ανάλογα με τη χώρα διαμονής σας, αλλάξτε σε θερινά ελαστικά: Εάν χρησιμοποιείτε χειμερινά ελαστικά κατά τους ψυχρότερους μήνες, θυμηθείτε να αλλάξετε σε θερινό σετ ελαστικών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει τακτικά πάνω από 10 °C. Τα αποκλειστικά θερινά ελαστικά ενισχύουν τις επιδόσεις σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα υπό θερμότερες καιρικές συνθήκες. Θυμηθείτε να αποθηκεύετε κατάλληλα τα χειμερινά σας ελαστικά. Χρησιμοποιήστε ειδικές σακούλες αποθήκευσης και μην τα αποθηκεύετε με την πλευρά του πέλματος στραμμένη προς τα κάτω. Απευθυνθείτε στον αντιπρόσωπο πωλήσεων σχετικά με τη φύλαξη των ελαστικών εκτός εποχής, εάν δεν επαρκεί ο χώρος στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας.

Σκεφτείτε τη χρήση αποκλειστικών χειμερινών ελαστικών

Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πλεονεκτήματα στην απόδοση σε οδόστρωμα καλυμμένο με χιόνι και πάγο. Εάν στην περιοχή σας επικρατούν συχνά θερμοκρασίες κάτω από 7 °C ή εάν υπάρχουν έντονες χιονοπτώσεις, θα πρέπει να σκεφτείτε τη χρήση χειμερινών ελαστικών. Για τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε παγωμένο οδόστρωμα, τα ελαστικά με καρφιά ενδέχεται να αποτελούν καλή επιλογή. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι απαγορεύεται η χρήση τους σε ορισμένες περιοχές, ενώ αλλού επιβάλλεται η αφαίρεση των ελαστικών με καρφιά την άνοιξη.