Σωστή Επιλογή μπαταρίας αυτοκινήτου

September 22, 2015

Η επιλογή της σωστής μπαταρίας για το αυτοκίνητο μας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, εάν γνωρίζουμε τις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος)  και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι θέμα επιλογής. Εάν λοιπόν δεν γνωρίζετε αυτά τα στοιχεία πρέπει να ανοίξετε το καπό του αυτοκινήτου σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μέτρο, μολύβι και χαρτί.

Μετρήστε τις διαστάσεις της μπαταρίας

Μετρήστε και σημειώστε το μήκος, το πλάτος και το ύψος της μπαταρίας(με ακρίβεια σε εκατοστά).

Βρείτε την ζεύξη της μπαταρίας

Σε περίπτωση που ο θετικό πόλος είναι από την δεξιά πλευρά (το ποιο συνηθισμένο) τότε η μπαταρία έχει δεξιά ζεύξη “είναι δεξιά”, αντίθετα εάν ο θετικό πόλος είναι από την αριστερή πλευρά τότε η μπαταρία έχει αριστερή ζεύξη “είναι αριστερή”.

Ισχύς της μπαταρίας

  • Τα αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα παλαιάς τεχνολογίας έχουν χαμηλά φορτία, αρκεί μία μπαταρία χαμηλής ισχύος.
  • Τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας εξοπλισμένα με συστήματα ABS, ESP, A/C κλιματισμός κλπ, έχουν μεγαλύτερα φορτία και απαιτούν μπαταρίες μεσαίας ή υψηλής ισχύος. Εάν στο αυτοκίνητο σας υπάρχει εξοπλισμός εκτός του εργοστασιακού, όπως ένα ηχοσύστημα με ενισχυτές, subwoofer κλπ, τότε μία μπαταρία υψηλής ισχύος θα ήταν η καλύτερη επιλογή.
  • Νέα οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα Start & Stop και TAXI έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από την μπαταρία τους, πέρα από την απαίτηση ισχύος, οπότε μία μπαταρία κατηγορίας Start & Stop είναι η σωστή επιλογή.